martes, 11 de enero de 2011

És lícit llegir un diccionari ?


Per aprendre català, s'ha de llegir. Amb tot aquest rebombori de tres o quatre famílies que consideren que els seus fills no podran rendir prou bé si han d'aprendre el català, m'ha encetat un debat intern.
Us l'explico: Si vas conduïnt un cotxe amunt i avall, no acostumes a fixar-te en l'aparença externa del vehicle, però amb el temps s'hi van enganxant restes de fang, mosques xafades, pols a les gomes que aïllen les portes i (confesso que m'ha passat) alguna bossa de plàstic la qual has passat pel damunt i s'ha enganxat al tub d'escapament consumint-se poc a poc...
I doncs, vull comparar aquesta situació amb el nostre català. Sense adonar-nos-en se'ns van enganxant expressions, castellanismes, adjectius que no pertanyen a la nostra llengua. I ara, arrel del que ha passat, em disposo a baixar del cotxe i comprovar la carrosseria íntegrament. I si pot ser, després de netejar-la, voldria encerar-la.
Podem "encerar" la nostra llengua llegint SENCER el diccionari ? És lícit? Se'ns quedaran al cap les paraules noves que anem adquirint? Algú ha tingut mai la paciència de fer-ho?
Essent així, hauríem de començar per ABAC i acabar per ZUMZUMEIG?
Realment el català és un idioma ric i tot sovint ens manquen expressions per definir les coses, pel sols fet que no posseïm els coneixements de la llengua suficients per expressar-nos... Agrairé comentaris i disculpeu si hi ha errades.

2 comentarios:

  1. Ei Ermen: No t´ho creurás però el meu padró d´Organyà, pagés de socarrel però que s´autoaprenia tantes coses com podia, quan ens venia a veure a Barcelona de petits, llegia la Gran Enciclopedia catalana desde el primer Tom i no passava al següent fins que s´havia ventilat l´anterior.

    Toni Gomà.

    ResponderEliminar
  2. A mí me parece un buen plan. Descubrir palabras es una aventura fascinante… si te gustan las palabras.

    ResponderEliminar